Kako se boriti proti odpadni hrani? - in podjetja, ki to odlično počnejo!

Kako se boriti proti odpadni hrani? - in podjetja, ki to odlično počnejo!

Vsako leto se zavrže najmanj 1,3 milijarde ton hrane. To predstavlja približno 30 % vse hrane, ki se ustvari. Skupna količina zavržene hrane v državi je povezana z bogastvom te države. Bolj bogata kot je, večje je njeno odpadanje. 

Poleg tega predstavlja ogromno vir prebivalstva. Kot je zapisano v programu za okolje ZN, bi bila izguba hrane, če bi bila država, tretji največji izpuščatelj toplogrednih plinov, takoj za Kitajsko in ZDA. 3,3 milijarde ton CO2 se sprosti za to hrano, ki je niti ne jemo niti ne uporabljamo.


Te številke so zaskrbljujoče. Zato morajo podjetja in posamezniki ukrepati, da zmanjšajo globalno količino zavržene hrane. Na srečo veliko podjetij zdaj deluje proti zavrženi hrani, bodisi z ponovno uporabo izgubljene hrane, bodisi z obnavljanjem odpadne hrane, ali celo z pomočjo potrošnikom, da postanejo bolj odgovorni. Aktivni so na različnih ravneh dobavne verige, kar je bistvenega pomena za učinkovito zmanjšanje naših odpadkov. Našli smo 15 odličnih podjetij, za katera menimo, da jih je vredno omeniti. 


Najprej se pogovorimo o podjetjih, ki reciklirajo izdelke. Ali bi morali reči nadgradnja? Razlika je v zelo preprosti dejstvu: 

Recikliranje pomeni, da bo izdelek, ki se reciklira, imel nižjo ali enako vrednost kot izvirni izdelek. Ampak nadgradnja pomeni, da bo izdelek med procesom pridobil vrednost. Zato je nadgradnja zelo pogosta v umetnosti ali oblikovanju, kjer vzamete stare in uporabljene izdelke, da ustvarite povsem nov umetniški ali pohištveni kos. Ta proces je prav tako uporaben za hrano in pomaga zmanjšati odpadno hrano. 

 Regrained  


ReGrained je ameriško podjetje, ki ponovno uporablja zrna, potem ko so bila uporabljena za varjenje piva. Ta zrna imajo izjemno hranilno vrednost in bilo bi škoda, da bi jih zavrgli. Tako je Regrained prišel na idejo, da ustvari okusne prigrizke iz teh zrn. Preoblikovali so na tisoče kilogramov zrn, ta številka pa se nenehno povečuje, medtem ko govorimo.

 Planetarci



Planetarians uporablja ostanke sončničnih semen, potem ko so bila ta uporabljena za ekstrakcijo olja, tako imenovano "oljnato torto". Z njim ustvarjajo sončnične čips z visoko hranilno vrednostjo, ne da bi pri tem zapravljali tone ostankov sončnic.

 Barnana 

Barnana je podjetje, ki uporablja 'grde' banane za ustvarjanje okusnih prigrizkov. Morda se sprašujete, zakaj, to je samo zato, ker če ne bi bilo Barnane, bi te banane šle naravnost v smeti. Ker niso primerne za prodajo.

 EatScraps

Kot pove že ime, EatScraps uporablja odpadke - zelenjavo, ki ni primerna za prodajo, in ostane na poljih, ker ni estetsko privlačna. Rezultat so okusne zamrznjene pice, ki jih bo vaš zamrzovalnik z veseljem sprejel.

 Kromkommer

Kromkommer je nizozemsko podjetje, ki uporablja zelenjavo in sadje, ki niso dovolj lepi za prodajo, vendar so rezultati tokrat čudovite juhe. V tem trenutku se razvijajo v podjetje, ki ozavešča otroke o ukrivljeni zelenjavi, njihove juhe ne bodo več na voljo. Toda to je neverjeten drug način za zmanjšanje odpadkov!

 Pure Plus

Sadje in zelenjava zagotovo ponujata odlične priložnosti za recikliranje. Še enkrat, tisti, ki niso primerni za prodajo, se uporabljajo za ustvarjanje odličnih izdelkov, kot so prigrizki.

Potem so tu podjetja, ki pomagajo drugim podjetjem zmanjšati njihov odpad. Veliko hrane, ki je užitna, a se zavrže, ker je ne morejo več prodati. Tam ta podjetja pomagajo zmanjšati odpad hrane.

 TooGoodToGo

TooGoodToGo je mobilna aplikacija, ki podjetjem omogoča, da na koncu dneva prodajajo svojo neprodato blago po veliko nižji ceni. Hrana je še vedno popolnoma v redu, vendar je podjetjem ne morejo več prodati. To je dobičkonosno za vse, kupci imajo hrano po nižji ceni, podjetja pa hrane ne rabijo zavreči. In seveda zmanjšuje odpadno hrano. 

 Zrno

Winnow je platforma, ki pomaga strokovnjakom v agro-živilski industriji spremljati njihov odpad, da ga preprečijo. Težko je zmanjšati odpadke, ko natančno ne veste, kaj se zavrže. Winnow podpira boljšo logistiko, da natančno ve, kaj je potrebno in kaj bo odveč. Sklenili so partnerstvo z Ikeo v Združenem kraljestvu in skupaj so dosegli 50-odstotno zmanjšanje svojih odpadkov.

 Goodr

Dobro verjame v boljšo logistiko za zmanjšanje odpadne hrane. Zato je njihov cilj "zagotoviti trojno zmagovalno rešitev" z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov, dajanjem presežka hrane ljudem v stiski in izboljšanjem rezultatov podjetja z donacijami dobrodelnim organizacijam.

 Feniks

Phenix je platforma za ponovno vrednotenje neprodanih dobrin. Imajo rešitev za vsakega strokovnjaka v agro-živilskem sektorju. Ne glede na to, ali gre za prodajo teh izdelkov po nižji ceni, njihovo darovanje dobrodelnim organizacijam ali celo ponovno vrednotenje v hrano za živali, njihov cilj je doseči "nič odpadne hrane".

 FlashFood

Flashfood je mobilna aplikacija, ki je koristna tako za stranke kot za trgovce. Omogoča trgovcem, da na aplikaciji prikažejo blago, ki je na robu poteka roka uporabe, ljudje pa ga lahko preprosto prevzamejo - s popustom. Količina hrane, ki se zavrže, ker je potekel rok uporabe, je ogromna. In tako preprost korak lahko močno vpliva na zmanjšanje odpadne hrane pri trgovcih.

 Hrana za vse

Hrana za vse je tudi podjetje, ki restavracijam, barom, kavarnam ... omogoča, da prodajajo svoje neprodate izdelke po veliko nižji ceni ob koncu dneva. Načelo je preprosto: izberete, od kod želite kupiti dodatno hrano, plačate neposredno v aplikaciji in prevzamete svoje obroke.

 Moj gurman

Moja hrana je italijansko podjetje, ki vam bo pomagalo najti izdelki z iztekom roka v trgovinah poleg vas. Skoraj tako kot običajno nakupujete, razen da pomagate zmanjšati odpadke.

Ampak seveda, ne le podjetja so odgovorna za odpadno hrano, tukaj je nekaj pomoči, ki jo lahko najdete, da bi imeli še bolj odgovorno vedenje.

 Brez odpadkov

No Waste vam bo pomagal spremljati, kaj imate v hladilniku in na policah, ter tudi voditi evidenco o tem, kar zavržete. Aplikacija vam bo sporočila, kdaj se nekaj bliža datumu poteka, tako da v hladilniku nikoli več ne boste našli pokvarjenega. 

 Oljčno olje

Imate preveč hrane v hladilniku in veste, da je ne boste mogli pojesti vse pred iztekom roka? Ni problema, No Waste je aplikacija, ki vas povezuje s sosedi, da lahko delite svojo hrano, namesto da bi jo zavrgli.


Seveda ta seznam ni izčrpen, obstaja še veliko drugih podjetij, ki odlično delajo na zmanjšanju odpadne hrane. Našteli smo podjetja, ki delujejo na različnih področjih, da bi imeli boljši pregled vseh možnih rešitev za ta problem. 

Na srečo tema postaja vse bolj pomembna za podjetja in posameznike, in vsi začnejo ukrepati za njeno zmanjšanje. 

References: 

https://www.refed.com/analysis?sort=economic-value-per-ton

→ spletna stran, kjer lahko vidimo rezultate, ki bi lahko nastali, če bi bile uporabljene določene rešitve.


→ Potrošniki zavržejo veliko več hrane, kot se široko verjame: Ocene globalne izgube hrane z uporabo pristopa energetske vrzeli in elastičnosti blaginje glede izgube hrane Objavljeno: 12. feb. 2020 
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0228369

→ Minimizacija odpadne hrane

https://www.unenvironment.org/regions/north-america/regional-initiatives/minimizing-food-waste

AVTOR ČLANKA: Claire Lavaud

Nazaj na blog